Thursday, 17 June 2010

Kortrijk Shopping

Dit artikel is niet meer actueel: het vastgoedcertificaat Kortrijk Shopping werd geliquideerd. De huidige notering heeft alleen nog betrekking op een restbedrag dat bij de liquidatie gereserveerd werd tot wanneer alle wettelijke aansprakelijkheid van de verkopende partij afgelopen is.

Geen beleggersinteresse meer voor Kortrijk Shopping
Kortrijk Shopping: voor de beleggers in vastgoedcertificaten klinkt die naam bekend in de oren.
Vastgoedcerficaten in de retail sector zijn niet alleen het grootste marktsegment naar beurskapitalisatie, maar over de voorbije jaren ook de enige die een positieve return hebben kunnen neerzetten. Elke correctie is tijdelijk gebleken en was zodoende steeds een ideale instapgelegenheid.

Gisteren was het de beurt aan Kortrijk Shopping om zijn laagste jaarkoers iets scherper te stellen op een ronde €400. De voorbije maanden triggerde elke terugval steeds een paar kooporders en tot begin deze maand werd er nog gevochten om toch maar een deel van een marktorder binnen te rijven, waardoor de koers nog behoorlijk standhield aan €441. Het aangeboden volume zwol aan en één voor één werden steeds lagere limietorders ingevuld. Telkens was het aangeboden volume ook hoger dan de vraag, zodat de vraagprijs stap voor stap ook lager ging.
Gisteren was het zover: na de fixing stond de koperszijde er leeg bij. Iedereen bediend aan een onwaarschijnlijke €400, waarmee het dividendrendement boven de 7% uitstijgt.
Voor retailcertificaten is dat behoorlijk hoog: de rendementen variëren van een schamele 3.6% voor Woluwe Shopping, tot een royale 8% voor Machelen dat (wegens minder dan 10000 certificaten uitgegeven) met een illiquiditeitskorting noteert. Een rendement van 7% wordt evenmin gehaald door de erfpachtconstructies Westland Shopping en Westland 2004.

Koersverloop van Kortrijk shopping over ruim 5 jaar: we zijn opnieuw aanbeland op het koersniveau waar we vertrokken zijn, waarmee de gemiddelde return terugvalt tot het couponrendement. De Price-Volume-Trend geeft over die lange termijn terrein prijs, waarmee gezegd dat er vaker veel wordt verkocht bij dalende koers dan dat er bij stijgende koers wordt bijgekocht.

Defensieve investeringen zelf in het defensief.
De opening van het nieuwe winkelcentrum 'K' is al lang geen nieuwsitem meer en dit zou dus niet de aanleiding geweest zijn voor de recente koersdruk.
(http://www.vastgoedplatform.be/nieuw-winkelcentrum-k-in-kortrijk-opent-de-deuren/)
Dit is bovendien gesitueerd in hartje Kortrijk, in tegenstelling tot het retailcertificaat "Kortrijk Shopping" dat langs de ring gelegen is. De gehele vastgoedmarkt heeft het momenteel iets moeilijker. Ook onze Bel20 bevaks hebben moeten inleveren, maar het verlies voor Kortrijk Shopping loopt wel hoog op.


Meer weten over vastgoedcertificaten?

Een lijst van postings is te vinden op de indexpagina.

2 comments:

 1. Zie ook de Tijd van vandaag 23 juni op p. 15 als interessante aanvulling en actualisatie; bv. "Kortrijk Ring Shopping
  Center zag de voorbije
  weken het aantal bezoekers
  tot20procent teruglopen.
  Dat is het gevolg van de komst van
  de nieuwe concurrent ‘K’."

  ReplyDelete
 2. Toen eind 2009 het Kortrijkse winkelcentrum "Pannenhuis" in de as gelegd werd, kregen we voor het vastgoedcertificaat Kortijk een plotse koersopstoot. Als een nieuwe concurrent opent, zou je het omgekeerde verwachten. Niettemin is de enige mogelijke negatieve (of positieve) repercussie een verandering in het niveau van huurinkomsten en die is alleen te verwachten als er falingen van huurders en leegstand zouden komen.

  We zitten hoegenaamd niet in de typische Amerikaanse situatie met een schuldfinanciering op de portefeuille commercieel vastgoed. Die 'leverage' -als een molensteen om de nek- heeft al geleid tot faillissementen. Onze vastgoedcertificaten hebben doorgaans geen schulden en voor de vastgoedbevaks is er een maximum van (nu 65%) van de eigen middelen.

  De recente sluiting van de Carrefour vestiging heeft geen rechtstreekse impact op het certificaat, aangezien dit er geen deel van uitmaakt. Dat Colruyt verkast naar een eigen pand, brengt wel wet (tijdelijke) leegstand mee. De beheerders hebben er alle vertrouwen in dat, na de nodige herinrichting, de vrijgekomen ruimte aan betere voorwaarden opnieuw zal verhuurd kunnnen worden.

  ReplyDelete