Tuesday, 10 May 2011

Vastgoedcertificaten in parabolische modus

De Petercam BRECS returnindex (Belgian Real Estates Certificates) heeft een versnelling hoger geschakeld. Nadat eind maart de 65.000 drempel werd gesloopt, ging het in april snel enkele duizenden punten hoger. De BRECS returnindex is kapitalisatie gewogen. Zwaargewichten in deze index zijn de certificaten met grote winkelcentra als onderliggend vastgoed.
Waar het dividendrendement tot voor enkele maanden nog min of meer stand kon houden, is dat bij de versnelde koersstijging die we nu zien, niet langer het geval. De koersstijgingen doen het couponrendement van dit marktsegment richting 5,5% duiken. In het verleden is dit meestal een harde noot om kraken geweest, waarop steevast een stevige correctie is gevolgd, al lijkt momenteel de 70.000 puntengrens binnen handbereik.

Nadat eind maart de 65000 drempel werd gesloopt, ging de BRECS in april zeer snel enkele duizenden punten hoger: een aanpassing van de schaal was nodig! (Klikken om te vergroten)
Vooral de zustercertificaten Woluwe en Westland zijn aan een steile opmars bezig. Aan de huidige koers staan de vier zustercertificaten samen voor ongeveer de helft van het indexgewicht van dit marktsegment.
Woluwe Shopping is eind april tot €1700 gestegen, al had de koers daarna toch wel wat hoogtevrees gekregen en zijn we gisteren tot een aardser niveau beneden €1600 teruggekeerd. Zustercertificaat Woluwe Uitbreiding zet zijn inhaalmaneuver door en noteert intussen al aan €680. 
Westland Shopping heeft na een stapje terug een grote sprong omhoog gemaakt en noteert nu boven €1130. Het certificaat, waarop vorig jaar al stevig werd geboden, kreeg bij de BAV een exploitatieverlenging van twee jaar. Binnen die termijn moet de overname dan gerond worden. Het initiële bod van Atenor lag op €825, verbeterd door een tegenbod van AG Real Estate aan €867. Daar noteren we momenteel 30% boven. Het is hoegenaamd niet zeker dat er aan dit koersniveau nog gegadigden zullen zijn. Het couponrendement is immers tot 4,25% teruggevallen. Rekening houdend met de erfpachtconstructie is dit erg laag. Zustercertificaat Westland 2004 noteert met €308 minder dan 5% hoger dan het bod van AG Real Estate en lijkt dus niet mee te profiteren.

Winkelcertificaten in volle eigendom Basilix (5,8%) of  Kortrijk (6,6%) hebben een beduidend hoger couponrendement dan Westland Shopping. De parabolische koersstijging gaat aan die winkel voorbij...

Meer lezen over Vastggoedcertificaten?
De betreffende blogartikels zijn te vinden onderaan de indexpagina

No comments:

Post a Comment