Thursday, 7 June 2012

Vastgoedcertificaten zonder schwung de zomer tegemoet

De Petercam Brecs returnindex van de vastgoedcertificaten vertoonde doorheen de maand mei een zeer vlak verloop. Sedert wij eind april postgevat hebben beneden 68000, waren de wekelijkse schommelingen zonder veel betekenis. Het gemiddelde couponrendement blijft daarmee op 6.37%.

Brecs index (blauw, linkeras) en gemiddeld couponrendement (rood, rechteras) - Klikken om te vergroten.
Sedert de uitbetaling van het liquidatiedividend van Westland en Westland 2004 werden de certificaten niet meer genoteerd. De certificaten stonden samen voor ruim 11% van de beurskapitalisatie van het segment. De dominantie van de shopping-certificaten (nu meer dan 70% van de beurskapitalisatie) zal daardoor wat afnemen.

Lux Airport

Het blijft al lange tijd stil rondom het Immo Lux Airport certificaat. Na het vertrek van de twee grootste huurders is de bezettingsgraad zeer laag geworden. Een kinderdagverblijf op het gelijkvloers brengt nog wat leven in de brouwerij. Dat alles neemt niet weg dat de handel opdroogt... Echter, op 11 mei werd in één blokorder een monstervolume van niet minder dan 36% van de beurskapitalisatie verhandeld aan een ongewijzigde koers van €85.

Beunhazerij

Verder blijft er de gebruikelijke beunhazerij: na twee weken inactiviteit, kregen we twee opeenvolgende noteringen voor Antares. Woensdag ruim 5% omlaag naar €56.1, bij een volume van 50 stuks (ocharme). Vandaag opnieuw omhoog naar de €59.25 waarvan we kwamen, bij een identiek volume.
In beide gevallen kreeg het koersbepalende limietorder welgeteld één certificaat toebedeeld. De rest werd ingepikt door opportunistische kleine dagorders. Het verziekt de markt in die mate dat je de vastgoedcertificaten ervoor zou kunnen laten links liggen. Doordat het hoogste bod en de laagste vraagprijs vaak ver van elkaar afwijken, wordt die ongezonde situatie bestendigd. Ik probeer alvast zo weinig mogelijk te handelen.

Bevaks

Na een zwakke periode, herstellen de vastgoedbevaks mooi. Vooral Befimmo kreeg het in mei erg benauwd met een koersduik tot €42.10. Intussen is de bevak al ongeveer 10% aangetrokken. Ook Cofinimmo heeft het dieptepunt achter zich gelaten. Cofinimmo had dit jaar een keuzedividend voor de belegger. Zestien coupons gaven recht op één nieuw aandeel Cofinimmo.

Meer weten over vastgoedcertificaten?

Een lijst van postings is te vinden op de indexpagina.


Alle volgende artikels ivm vastgoedcertificaten zullen enkel nog gepubliceerd worden op de blog: Vastgoedbevaks en Vastgoedcertificaten

No comments:

Post a Comment