Monday, 15 February 2010

Goudmijnen: een turbo op de goudprijs?

Als de goudprijs hoge toppen scheert, zoals begin december, trekken ook de koersen van goudmijnen doorgaans zeer sterk aan. Een manier om dit te kwantificeren, zonder rekening te moeten houden met bedrijfsspecifieke gegevens die soms de trend doorkruisen, is de $HUI/$GOLD verhouding bekijken.Winstverwachting en koersstijging
In voorafgaande blogs ivm de winsthefboom van goudmijnen, had ik het over de winstevolutie van de goudmijnen en waarom je de gestegen goudprijs niet per definitie terugvindt in hun nettowinst.
Koersstijging is een ander item. Nettowinst en winstverwachting zijn daarvoor wel primordiaal, maar er spelen net zo goed subjectieve factoren -zoals het algemeen beurssentiment- of macro-economische parameters die de goudprijs sturen -zoals inflatie en inflatieverwachtingen of rentevoeten-, mee.

Basket of Unhedged Gold Stocks
De HUI: Basket of Unhedged Gold Stocks, wordt berekend sedert juni 1996, het betreft mijnaandelen die op de Amerikaanse markten noteren (in USD). De verhouding wordt gemaakt met de prijs van goud voor onmiddellijke levering (spotprice) ook in USD. Op stockcharts (http://stockcharts.com/) kan men een daggrafiek of een weekgrafiek maken van deze verhouding. Bij een stijgende verhouding doen goudmijnen het relatief beter dan fysiek goud en bij een dalende verhouding doen ze het net slechter. Meestal daalt de verhouding bij een verzwakkende goudprijs en stijgt ze bij een aantrekkende goudprijs: op de korte termijn vinden we dus het gezochte turbo-effect terug.

Daggrafiek


De daggrafiek van de HUI:Gold toont een duidelijk maximum bij de initiële run-up van de goudprijs in september waarbij voor het eerst de ‘all time high’ uit maart 2008 werd scherper gesteld. De ratio valt terug als de goudprijs eind september net onder de $1000 teruggefloten wordt. De oktober rally gaat tot ruim $1060 maar een nieuwe relatief onbelangrijke verzwakking van de goudprijs laat de ratio terugvallen tot 0.37. De eindejaarsrally brengt de goudprijs tot boven $1200 en de HUI:Goud trekt opnieuw aan, maar bereikt niet het niveau van midden september. Rond het eindejaar houdt de HUI:Goud relatief goed stand, alhoewel de goudprijs inmiddels teruggevallen is tot rond $1100. Pas in de loop van januari gaat het verkeerd, terwijl de bredere beursindices het dan zwaar te verduren krijgen en ook de goudprijs beneden $1100 postvat.

Over een half jaar (de range van de daggrafiek) merken we al wat ‘drukverlies’ op de turbo. De HUI:Gold noteert nu rond 0.37, net iets lager dan half augustus 2009, toen de goudprijs nochtans slechts rond $950/oz noteerde.

We nemen er nu de weekgrafiek bij:


De weekgrafiek omvat een periode van drie jaar. In 2007 tot begin 2008 blijft de HUI:Gold in de tradingrange rond 0.50. In oktober 2008 worden goudmijnen, net als grondstoffenaandelen afgeslacht en de koersverliezen lopen op boven 50 % voor vrijwel alle majors tot 90 % voor de meeste juniors. Inmiddels beperkt de goudprijs het verlies tot een 20%. De HUI:Gold gaat onderuit tot bijna 0.20 (een niveau dat sedert 2002 niet meer was voorgekomen.) De turbo werkt zwaar in negatieve richting: de goudmijnaandelen werden afgestraft alsof het zwaar gehavende financials betrof.


Na het oktober-november minimum gaat de ratio snel hoger. De goudmijnaandelen herstellen bij een aantrekkende goudprijs: terwijl de algemene beursindices in maart 2009 opnieuw erg verzwakken, weten de goudmijnen zich nu gestut door een aangetrokken goudprijs die weinig terrein prijsgeeft. De goudrally tot begin juni brengt de HUI:Gold boven 0.4. Tijdens de seizoensgebonden zwakke zomermaanden brokkelt de HUI:Gold af tot 0.35, terwijl de goudprijs niet veel meer dan 5 % moet inbinden.

Het herstel van de goudmijnaandelen is na de beurscrisis spectaculair geweest, vooral doordat ook de goudprijs tot begin december de nieuwe records heeft opgestapeld. Over drie jaar zien we evenwel een relatief verlies van ruim 20 % ten opzichte van fysiek goud (en de ‘pro-forma’ dividenden veranderen daar bitter weinig aan). Een buy&hold strategie is sedert september 2008 per saldo ongeveer een nuloperatie gebleken, duidelijk veel slechter dan de winst die met fysiek goud kon gehaald worden.

Zeer lange termijn-grafiek (4 Juni 1996 – 12 Januari 2010)

Gebruik makend van de gemiddelde maandprijs van goud over de periode van 1996 tot 2006 (wekelijkse observaties daarna), heb ik de HUI:Goud verhouding gereconstrueerd vanaf het begin. De ratio lag initieel op ongeveer 0.5 en dit bij een goudprijs van $380. Het einde van de langdurige berenmarkt is ongemeen hevig, waarbij de goudprijs door de onbezonnen verkooppolitiek van een aantal centrale banken beneden de productiekost van vele goudmijnen daalt. De HUI:Goud verhouding zakt tot onder 0.15. De HUI daalt met 82% van circa 200 in juni 1996 tot 36 in november 2000. Over diezelfde periode geeft de goudprijs iets meer dan 30 % prijs.

Tijdens de eerste jaren van de goud-bullmarkt presteert de koersturbo voorbeeldig: de HUI:Goud ratio gaat tot 0.60 eind 2003 terwijl de goudprijs stijgt tot $400. Een buy&hold strategie levert hier een schitterende return op. Het goudprijsniveau van 1996 werd nominaal nochtans amper overtroffen.

De tweede episode van de goud-bull (begin 2004 tot begin 2008) levert mooie trading gelegenheden voor de beleggers in goudmijnen. Telkens de HUI:Gold richting 0.45 daalt dient een koopgelegenheid zich aan, terwijl de markt rond 0.55-0.60 duidelijk overkocht is. Vermits elke verzwakking van de HUI:Gold gepaard gaat met een afkalvende goudprijs en elke overkochte situatie met een goudrally, zijn de mogelijke tradingwinsten hoog. Zolang als de aankoop niet “ongelukkig getimed” was, levert een buy&hold strategie hier een return op die conform is aan de gestegen goudprijs. De volatiliteit was wel behoorlijk hoger!

Referenties:
Adam Hamilton van Zeal heeft een aantal uitstekende columns over dit onderwerp: zowel wat de HUI:Gold verhouding als de correlatie met de algemene beursindex (S&P500) betreft.

1. Gold Stock Recovery
2. HUI Leverage to Gold 4
3. HUI/Gold Ratio Trends 2
4. HUI/Gold Ratio Trends
5. HUI Leverage to Gold 3
6. HUI and SPX Pullbacks
7. SPX Driving Gold
8. Gold and the SPX
9. Dollar-Driven Gold Plunge

1 comment:

 1. Yet another column on this topic at Zeal by Adam Hamilton.
  URL: http://www.zealllc.com/2010/gsrec2.htm

  extract:
  Gold stocks continue to face a stiff psychological headwind. As measured by their flagship HUI index, they were ripped to shreds in late 2008’s brutal stock panic. In only 13 trading days, the HUI plummeted 49%! Many gold-stock investors simply gave up after seeing the HUI hit its worst levels in over 5 years.  But stock panics are exceedingly-rare events, 2008’s was the first true panic since 1907 just over a century earlier. While extremely challenging psychologically, it was ultimately nothing more than a short-lived anomaly. Yet tragically, I suspect the majority of investors who fearfully dumped gold stocks in the panic have not returned. Languishing in zero-yielding cash, they have missed one of the best runs of this entire bull.  Emerging from such ridiculously-oversold lows, the HUI skyrocketed 237% higher by early December 2009. While it has been in correction mode since, as of this week it was still 181% above its panic lows. Former gold-stock investors who missed a rally of this magnitude have set themselves back years, it is very sad. But thankfully, it is not too late to redeploy. The post-panic gold-stock recovery isn’t over yet.

  ReplyDelete