Monday, 20 February 2012

Over de top

De vastgoedcertificaten hebben lang de zwaartekracht getrotseerd en hebben na een indrukwekkende koersrally de Bel20 return aandelenindex ver achter zich gelaten. Eind vorig jaar had ik het er al over dat de BRECS returnindex een stap terug zette. Woluwe Shopping (€1616), een zwaargewicht in de BRECS index, moest na een rally tot een exhuberant koersniveau tenslotte toch stoom afblazen.

Petercam BRECS returnindex, (blauw - linkeras) en bijhorend jaarlijks rendement  (%)  (rood - rechteras)
De trend zet zich intussen door, met koersverliezen voor sectorgenoten als Westland Shopping dat ook aan een meer realistische waardering geprijsd wordt. Na een BAV werd dit shoppingcertificaat met twee jaar verlengd. De certificaat­houders hadden een eerder bod van €867 uitgebracht door AG Real Estate in de wind geslagen. De beheerders hebben nu de tijd om uit te kijken naar een scheutige koper en over te gaan tot liquidatie. Doordat de erfpacht in 2036 afloopt, begint de tijd aan de koers (€796) te knagen. Of het eerder geboden bedrag bij de liquidatie gehaald zal worden is nog maar de vraag. In ieder geval hebben de certificaathouders intussen nog kunnen profiteren van een bijkomende jaarcoupon. Zie ook : Naar een verkoop van Westland-Shopping?

De jaarlijkse return van de BRECS is intussen teruggevallen tot een eerder bescheiden 4.8%:
Evolutie van de jaarlijkse return van de BRECS index.

Genk Logistics (€166.88).
Sinds vorige week (17 Feb) noteert het certificaat ex-coupon en het liquidatiebedrag wordt morgen 21 Februari uitbetaald. Zie:  KBC Merchantbanking
of rechtstreeks Genk Logistics Coupon 13 (PDF bestand). De nettocoupon bedraagt €35.588. Doordat het grootste deel een kapitaalsterugbetaling betreft, wordt er slechts een beperkte RV afgehouden. Inmiddels heeft Ewals laten weten dat het huurcontract voor deel 2 van het complex (een bescheiden 8.93% van de huurinkomsten) niet wordt verlengd. Dit deel wordt op 30 November 2013 ontruimd.
Zie ook de eerdere posting: Een liquidatiedividend voor Genk Logistics?
Op 29 februari volgt ook nog een coupon van de geïnde huurgelden. Door de hoge kapitaalsdelging bij de voorbije liquidatie, is het bedrag aan kapitaalsdelging bij elk van de volgende coupons nu kleiner. De 'normale' brutocoupon over 2011 bedraagt €13.9873. Daarvan is €10.2193 onderworpen aan een 21% RV (voor een som van €2.1461), wat het nettobedrag op €11.8412 brengt. Genk Logistics noteert vanaf 24 februari ex-coupon Nr. 14.

Meer weten over vastgoedcertificaten?

Een lijst van postings is te vinden op de indexpagina.

No comments:

Post a Comment