Wednesday, 12 January 2011

Vastgoedcertificaten eindigen 2010 op een valse noot

De BRECS (Belgian Real Estate Certificates) return index heeft 2010 afgesloten op een valse noot, nadat eerder in December het 62500 niveau overschreden werd. Veel had te maken met een flinke uischuiver van Beaulieulaan, het enige kantoorcertificaat dat een behoorlijk indexgewicht heeft. Bij een volume van meer dan 500 stuks ging het certificaat op 23 december €11.5 lager op €162. Dit was een nieuw historisch minimum, terwijl er eigenlijk geen nieuws te rapen viel: het opschorten van de verkoopprocedure dateert al van 21 september. Een mislukte herstelrally bracht ons daarna tot €172 om gisteren terug te vallen tot €163.

BRECS index van 2006 tot begin 2011 (blauw, linkeras) en dividendrendement (rood, rechteras).
De BRECS noteert op 6 januari iets beneden zijn top van 62750 en het rendement blijft rond 6% hangen.
Nog enkele kantoorcertificaten liggen zwak op koers (maar hebben een laag indexgewicht). Zenobe Gramme ziet de koers opnieuw afkalven na een stilgevallen herstelrally volgend op de uitschuiver in juli. Lux Airport hoort voortaan ook thuis in de categorie van certificaten beneden €100. Na het vertrek van Ferrero, de belangrijkste huurder, is er een hoge leegstand in het gebouw. De volgende coupon zal eerder in de buurt van €3 liggen, slechts een fractie van voorheen. Het historische rendement is dus zelfs niet meer indicatief.
Tenslotte is Terhulpen uiteindelijk van de tabellen verdwenen en neemt Marcel Thiry na de eerste grote kapitaalsuitkering de plaats in bij de liquidatievehikels.

Mijn tips voor deze week (in termen van het afwegen van risk/reward)
  • Beaulieulaan bij de kantoorcertifcaten (richtkoers €165, huidige koers)
  • Machelen voor de retail-certificaten (er is nog aanbod aan richtkoers €305)
Machelen is alleen aangewezen voor een buy&hold strategie, er zijn weinig certificaten (9178)  in omloop.

Meer weten over vastgoedcertificaten?

Een lijst van postings is te vinden op de indexpagina.

No comments:

Post a Comment