Saturday 30 October 2010

Rechtstreeks in Junior mijnbedrijven investeren of opteren voor de GDXJ ?

Recent interviewde Alix Steel van StreetTV John Doody, editor van GoldStockAnalyst.com, over de goud- en zilvermijnen uit het GDXJ ETF die hoofdzakelijk op US beurzen verhandeld worden.


John Doody geeft eerder de voorkeur aan een investering in de GDXJ Etf (uitgegeven door Van Eck ) dan aan een rechtstreekse investering in de selectie van mijnaandelen met US-listing. Vooral de drie zilverproducenten behoren tot de achterblijvers in de GDXJ. Bovendien omvat de GDXJ voor ongeveer 50% van de kapitalisatie mijnbedrijven die op de Canadese TSX verhandeld worden.


Adam Hamilton van Zeallc.com heeft in een essay van 15 oktober al duidelijk aangetoond dat het GDXJ Exchange Traded Fund sinds de lancering nauwelijks een jaar geleden er al een sterk koersparcours heeft opzitten. Vooral de laatste twee maanden, is GDXJ behoorlijk in betere doen, zowel vergeleken met grote broer GDX als met de goudprijs zelf. Geen eerlijker compliment dan uit de mond van een concurrent, toch?
Zie hiervoor: http://www.zealllc.com/2010/gdxjetf2.htm

De GDXJ tracker heeft door zijn focus op exploratiebedrijven en junior producenten een duidelijk hogere volatiliteit dan de GDX zich op zeer grote goudproducenten concentreert:

In een voorgaande blog heb ik aandacht besteed aan de waardering van Canadese goudmijnen op basis van fundamentele parameters als Marktkapitalisatie/Ons, totale reserves en goudgehalte van het erts en de kwalificatie van de reserves en resources.
Deze gegevens zijn beschikbaar op de website: http://www.goldminerpulse.com

Door de focus van de GDXJ tracker op Canadese mijnbedrijven, is het dus interessant om na te gaan welke van de mijnbedrijven van de GoldMinerPulse database (website http://www.goldminerpulse.com)  opgenomen zijn in de ETF’s.
De GDX omvat voor 36% van de kapitalisatie Canadese mjnbedrijven (sommige daarvan hebben in de US wel een listing met een hoger verhandeld volume) waarvan de fundamentele karakteristieken beschikbaar zijn op GoldMinerPulse. Voor de GDXJ is dat een selectie van 15 mijnbedrijven, goed voor 38% van de beurskapitalisatie. Bovendien hebben verschillende van deze kleinere mijnbedrijven enkel een US-listing op de AMEX pink sheets, wat de verhandelbaarheid niet bevordert.

Wie het recente nieuws ivm fusies en overnames in de mijnsector heeft gevolgd, zal onmiddellijk zien dat de lijst van GDXJ participaties toch wel een aantal overnametargets bevat (Andean Resources bvb.) De grote koersstijging is daar achter de rug, en deze posities zullen spoedig ten gelde gemaakt worden. In dit opzicht is het dus beter om eerder in de GDXJ te beleggen dan de portefeuille te ‘kopiëren’ (dit kan, ze is immers publiek) en eigenlijk achter de feiten aan te hollen.

Een verdere analyse van de GDXJ participaties uit de lijst van GoldMinerPulse, leert dat het vooral ‘grotere’ junior mijnbedrijven opgenomen zijn. Van de 15 aandelen uit de GDXJ selectie zijn er amper twee met een beurscap kleiner dan 500 M$. Niet minder dan vijf hebben een beurscap hoger dan twee miljard USD; bovendien is ook hun gewicht in de GDXJ korf hoger: de 5 zwaargewichten staan voor 20 % van de GDXJ beurscap of meer dan de helft van de 38% uit de GoldMinerPulse lijst.

Wie echt gaat voor kleine exploratiebedrijven, met bijhorend winstpotentieel en dito risico, komt met GDXJ niet echt aan zijn trekken. De analyse die nodig is om een selectie juniors samen te stellen en de opvolging daarvan, is niet voor iedereen weggelegd. Vekeerde selectie, onzorgvuldige timing, foute exit-strategie: het “mijnenveld van de junior mijnbedrijven”.
... Daardoor zal voor vele beleggers de GDXJ uiteindelijk toch de beste optie zijn.

No comments:

Post a Comment